maandag 18 januari 2016

Contact werkgroep Radicalisering

Via mijn netwerk ontvang ik mailtjes rondom alles wat met burgerschap te maken heeft.
Eerder heb ik contact gehad met de contactpersoon van de werkgroep 'radicalisering'. Ik kwam toen tot de conclusie dat de werkbijeenkomsten vaak gaan over radicalisering van de islam.
Voor het verder uitwerken van de trends die we tot nu toe hebben uitgewerkt in LA4 is het belangrijk dat we breder kijken naar radicalisering. Het gaat dan om radicalisering van jongeren in het algemeen. Jongeren krijgen steeds meer extreem gedachte goed. Binnen de trends die we als leergroep benoemd hebben, is een onderdeel het individueel of aangepast burgerschap. Binnen individueel burgerschap is er veel ruimte voor het vormen van een extreme mening. Ook binnen aangepast burgerschap is er ruimte voor een extreme mening.
Ik heb contact gezocht met de werkgroep van MBO diensten om deze manier ons netwerk verder uit te breiden en onderling van gedachte te wisselen over het onderwerp.

19 januari

Ik heb telefonisch contact gehad met de werkgroep 'radicalisering'. Zij geven aan dat er mogelijkheden zijn voor scholen om zich verder te scholen in het in gesprek gaan met radicaliserende jongeren. Daarnaast is deze stuurgroep radicalisering niet alleen ontstaan vanuit radicalisering maar met als doel te werken aan veiligheid op mbo scholen. De maatschappelijk onrust werd eerder al zichtbaar door het aantal incidenten op verschillende mbo scholen, zoals het toenemende aantal gewelddelicten, toenemende aantal conflicten op verschillende scholen. 

In de stuurgroep wordt er ook gesproken over polarisatie. Dit wordt besproken vanuit het gevolg van de radicalisering.
Er vinden verschillende thema bijeenkomsten plaats, waarin er een mogelijkheid is om aan te sluiten. De bijeenkomsten gaan in eerste instantie over radicalisering. Er kan dan ook gesproken worden over polarisatie.
Op 17 maart vindt er een conferentie plaats met als titel: 'Diversiteit; hoe anders mag het zijn?'

1 opmerking: